Menu Sluiten

Inbound Marketing

Wat is succes? Dit is voor de meeste bedrijven synoniem voor groei. Dat is helemaal waar. Maar hoe bereik je een consument die overspoeld wordt door reclameboodschappen? Hoe breng je jouw verhaal dichter bij je doelgroep? Vooral bij diegene die zich afsluit voor al die over-communicatie? Hoe creëer je een echte relatie op lange termijn? Dat is waar inbound marketing op het toneel verschijnt. Inbound is gebaseerd op het helpen van mensen.

De kracht van Inbound Marketing

Mond-tot-mond reclame wordt alsmaar belangrijker. De verwachtingen van de hedendaagse, perfect geïnformeerde consumenten bereikt een hoogtepunt. Het is daarom cruciaal als bedrijf om een uitstekende service te bieden die gepersonaliseerd is. Dit zelfs voor de consument nog maar denkt aan jouw product of dienst. De klant helpen en informeren – met voor hem relevante informatie – is de basis van een goede klantrelatie. Wij zijn hiervan overtuigd. 

De cijfers die Hubspot ons geeft, bevestigen dit nog maar eens: 

Maar liefst 94% van de consumenten stopten met het communiceren met bedrijven die hen irrelevante reclame of berichten stuurden. Daarbij switcht 74% naar de concurrentie wanneer het verkoopproces te moeilijk verloopt. Tot slot zou 51% van de klanten nooit terugkeren naar de bedrijven waarbij ze een negatieve ervaring hadden.   

Aan de andere kant zou 93% van de consumenten opnieuw aankopen bij bedrijven die een opmerkelijke service boden. 77% deelt deze positieve ervaring dan ook met vrienden en familie. Deze cijfers maken heel duidelijk dat het bieden van service die de verwachtingen van de klant voldoet of zelfs overtreft het verschil maakt. 

Wat is Inbound marketing?

Inbound marketing is een strategie die gebaseerd is op het helpen van mensen. Dit wil zeggen dat je bedrijf op een natuurlijke en menselijke manier betekenisvolle één-op-één relaties creëert met prospecten én klanten. Met inbound marketing bereik je mensen op hun eigen voorwaarden en snelheid en dit op de kanalen die zij gebruiken.

Mensen helpen via Inbound Marketing

In het inbound verhaal is je content dan ook de grote drijfkracht. Je doelgroep bereiken doe je met relevante en authentieke content. Dit op het juiste moment, op de juiste plaatsZorg er dus voor dat jouw content eruit springt en waardevol is voor je doelgroep. Zo breng je je websitebezoekers steeds dichter bij je bedrijf en creëer je vertrouwen.

Waarom inbound marketing?

Outbound marketing of push-marketing is vandaag volledig verleden tijd. Mensen appreciëren het niet wanneer ze gebombardeerd worden met steeds dezelfde, irrelevante boodschap. Ze schermen zich hier steeds meer voor af. Ook de kosten per lead (CPL)loopt hier hoog op. Breed mikken om je doel te raken is – volgens ons – al even niet meer de beste strategie. 

De klant is beter geïnformeerd - Inbound Marketing

Inbound marketing zet de traditionele benadering op zijn kop. De inbound methodologie werd ontwikkeld als antwoord op de veranderende consument en de komst van het internet. Hier gaat de klant naar jou op zoek, niet andersom. En jij zorgt ervoor dat je gevonden wordt en klaar staat met het juiste antwoord.

Consumenten hebben tegenwoordig de mogelijkheden om alle beschikbare informatie te vergaren over een product of dienst. Die kennis ligt dus niet meer bij de verkoper. Reviews en mond-tot-mond reclame zijn vandaag de grootste drivers voor een aankoop. Plaats de klant dus centraal en zorg voor een uitstekende ervaring. Een ervaring die het waard is gedeeld te worden met anderen.

Inspireer je klanten en prospects

Inbound Marketing zal je bedrijf transformeren naar een klantgerichte organisatie die waarde creëert voor haar klanten. Wanneer je deze strategie toepast, zal je in staat zijn elk individu op een gepersonaliseerde manier te benaderen. En hen een geweldige ervaring te bieden, waar in de verkoopcyclus ze zich ook bevinden. 

Het is aan jou om dit verkoopproces te ondersteunen en je klanten bij te staan in het maken van de voor hen relevante keuzes.

Uit welke fasen bestaat Inbound Marketing?

Je kan je nu wel al iets voorstellen bij de term “inbound marketing” maar hoe ziet dat er praktisch uit? Binnen de inbound methodologie wordt evenzeer de welbekende verkoopcyclus gebruikt. Alleen ziet die er net iets anders uit. 

Hubspot, de founder van deze methodologie, heeft deze cyclus in een “flywheel” gegoten. Hiermee willen ze duidelijk maken dat de cyclus niet stopt na de aankoop en de na-verkoop. Hoe harder je aan het wiel draait, hoe sneller het ook zal bewegen. Dit blijft even zo, maar wanneer er niets gebeurt, zal het stilaan stoppen met draaien. 

Inbound methodiek: Attract - Engage - Delight
Attract > Engage > Delight

Attract

In deze fase probeer je de juiste klanten op de juiste manier, op de juiste plaats en op het juiste moment aan te trekken. Het is je natuurlijk niet eender, wie je website bezoekt. Het liefst trek je bezoekers aan die het meest waarschijnlijk klant bij je zullen worden, én ultiem tevreden zijn. Je creëert content die je bezoeker helpt en die je kennis demonstreert. Zo drijf je je bezoekers naar het uitvoeren van een bepaalde actie (bv. het inschrijven op je nieuwsbrief). 

Engage
Wanneer je bezoeker de gewilde actie heeft voltooid, belanden we in de engage fase. Hier zorg je voor interactie met je potentiële klanten om al vooraf duurzame relaties met hen op te bouwen. Dit doe je best via de kanalen die zij gebruiken. In deze fase probeer je zoveel mogelijk informatie te vergaren over je prospects. Beantwoord vragen en voorzie inzichten. Zo leer je bij en weet je precies met wie je te maken hebt en hoe je het best met hen omgaat. Op die manier kan je je aanpak personaliseren en vergroot je je kans op succes.

Delight
En wat is succes? Tevreden klanten die jouw bedrijf aanraden aan anderen. In deze fase is het erg belangrijk om je klanten te ondersteunen en de verwachtingen te overtreffen. Dit doe je met relevante content die bovendien ook deelbaar is met vrienden en familie. Je zorgt dat de antwoorden op hun vragen makkelijk te vinden zijn. Dit kan je doen door middel van een chatbot, een FAQ-pagina, instant messaging of een vlot werkend ticketsysteem. 

Door de hoge waarde en tevredenheid die je creëert in de Delight-fase, stimuleer je mond-tot-mond reclame. Klanten die bij jou een geweldige ervaring hadden, zijn eerder geneigd om dit te delen met vrienden en familie. Zij ontwikkelen ook interesse in jouw bedrijf. En zo is onze cirkel rond. 

Wat heb je allemaal nodig om aan inbound marketing te doen?

Natuurlijk weten we dat je niet de tijd hebt om je klanten allemaal persoonlijk te benaderen. Hiermee kan de juiste sofware je helpen. Er zijn verschillende softwarepakketten op de markt die inbound marketing vergemakkelijken. Je kan deze principes uiteraard gewoon inbouwen in je website en je eigen e-mailclient gebruiken. Dat is natuurlijk al een geweldig begin!

Wij gebruiken Hubspot. Hubspot is een CRM en marketing automation tool die je helpt je content en benadering te personaliseren. Gepersonaliseerde content maakt het deze software toch mogelijk om je klanten op een menselijke manier aan te spreken. Net daarom is het kennen van je doelgroep en personalisatie van je content de basis van inbound marketing. 

Dit hoef je natuurlijk niet allemaal zelf te doen. Wij zijn voorstander van te doen waar je goed in bent. Dit zorgt voor de meest efficiënte aanpak en kostenverdeling. Leadbooster is sinds begin 2019 officieel Hubspot Partner. We staan je dus graag bij in de implementatie van inbound marketing in jouw bedrijf. 

Hoe pakken wij dit aan?

Hoe zouden wij dit nu aanpakken? Wel, wij starten met het analyseren van je doelgroep. Voor wie is je product of dienst relevant? We ontwikkelen meer bepaald je buyer personas (lees hier meer) en de weg die je doelgroep aflegt tot aan de aankoop, je buyers journey. Zo weten wij precies met welke content, via welk kanaal, en op welk moment we je doelgroep best benaderen. 

Dan is het tijd voor jawel, het creëren van content! Een belangrijk medium hiervoor is een blog. Hierop verzamel je content en nieuws over je bedrijf en zorg je dat deze vindbaar is voor zoekmachines. SEO is dan ook een volgend punt dat we aanpakken en optimaliseren. Dit samen met het testen en analyseren van de gebruiksvriendelijkheid van je website. We gaan immers voor een optimale klantenervaring. Zowel voor jou als voor ons!

Ga meteen aan de slag met je inbound campagnes

Wil je meteen aan de slag gaan met je inbound campagnes? Download hier dan de ultieme checklist voor een succesvolle inbound campagne. Zo kan je onmiddellijk starten!

Op zoek naar meer waardevolle leads die je bedrijf doen groeien?

Werk samen met onze experten aan jouw groeistrategie
tijdens een gratis sessie van 60 minuten

Plan mijn analyse