Menu Close

Marketing die aansluit op de veranderende behoeften en problemen van je doelgroep is vandaag broodnodig om kwalitatieve leads te genereren. Leads waarmee je salesafdeling aan de slag kan. Leads die klaar zijn om in het salesproces aan te kopen. De afstand tussen sales en het begin van de buyer’s journey was nog nooit zo groot. Buyer Personas creëren is de beste manier om inzicht te krijgen in je doelgroep. Zo kan je marketing afdeling perfect inspelen op hun wensen en noden.

“Buyer personas zijn gedetailleerde semi-fictieve voorstellingen van jouw ideale klanten gebaseerd op onderzoek.” Ze geven je een duidelijk beeld van wat de wensen zijn van je doelgroep op elk moment van je buyer’s journey. Zo kan je hierop naadloos inspelen met je content en hen door het proces helpen. Je geeft hen de juiste informatie op de juiste plaats op het juiste moment. 

Het opstellen van Buyer Personas is onmisbaar geworden binnen een resultaatgerichte digitale strategie. Maar hoe begin je er nu mee? Wij geven je 7 tips om mee van start te gaan. (& Download beneden onze invulbare template)

Stap 1: Maak een duidelijk onderscheid tussen je verschillende buyer personas binnen je doelgroep.

Een bedrijf kan uiteraard meer dan één buyer persona targetten. Het is belangijk dat deze goed onderscheiden worden van elkaar. Zorg er dus voor dat je aan het begin van het creatieproces dus een duidelijke afbakening maakt. Je persona moet zo gedetailleerd mogelijk zijn.

Stap 2: Bepaal de persoonlijke achtergrond van je Buyer Persona.

Eerst begin je met een analyse van de persoonlijke achtergrond. Dit wil zeggen dat je de demografische gegevens van jouw persona bepaalt. Wat is de leeftijd en woonplaats van jouw ideale klant? Is hij of zij getrouwd? Is je persona een hij of een zij (Wij gaan van de veronderstelling uit dat onze eerste persona een man is) ? Zijn er kinderen? Inderdaad, ga zo gedetailleerd mogelijk.

Tip: Om demografische gegevens in kaart te brengen kan Google Analytics een handige tool zijn. Wie bezoekt op dit moment jouw website? En wie toont interesse in jouw bedrijf? Maak daarnaast ook een analyse van je huidig klantenbestand. Dit is in dit proces een schat van informatie.

Vergeet ook de hobby’s van je persona niet. Je zou niet meteen denken dat dit belangrijk is in een B2B context. Maar ook de hobby’s vormen je persona tot wie hij is, ook in een professionele omgeving. Deze zijn eveneens bepalend in jouw manier van communiceren naar je buyer persona toe.

Tip: Met het afnemen van interviews van je huidige klanten kom je al een heel eind 🙂

Stap 3: Bepaal de educatieve achtergrond en het carriërepad van je Buyer Persona.

Om een beter beeld te krijgen van de interesses van je persona bekijk je zijn type opleiding. Een marketeer benader je natuurlijk anders dan een Facility manager. Hoe is je persona geëvolueerd tijdens zijn carriërepad? Hoe is hij door de jaren heen veranderd?

Tip: Hier kan LinkedIn je meer over vertellen.

Stap 4: Bepaal de normen en waarden van je Buyer Persona. Dit samen met zijn persoonlijke uitdagingen en doelen.

Waarmee kan jouw bedrijf je persona helpen? Welke oplossingen verwacht je persona op welk moment? Welke kernwaarden vindt hij belangrijk? Op welke manier is er een fit met de kernwaarden van jouw bedrijf?

Tip: Neem ook dit op in het interview met je huidige klanten. Wat houdt hen ‘s nachts wakker? Wie zijn ze? Wat doen ze? En wat drijft hen? 😉

Stap 5: Bepaal de kenmerken en vaardigheidsvereisten van de huidige functie van je Buyer Persona.

In een B2B context ga je dieper in op de professionele situatie van je doelgroep. Graaf dieper in de functievaardigheden die je Persona nodig heeft om zijn job succesvol uit te voeren en welke tools hij daarvoor nodig heeft.

Tip: Hiervoor kunnen vakgerelateerde artikelen en blogs handig zijn. Welke tools worden aangereikt voor bepaalde functies? Welke problemen worden door andere bedrijven opgelost voor personen met deze functie? Doe hier zeker online research naar!

Stap 6: Bepaal de doelstellingen van je Buyer Persona op professioneel vlak.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van je Persona? Wat betekent het voor hem om succesvol te zijn binnen zijn functie? Welke doelen moet hij daarvoor bereiken? En hoe worden deze gekwantificeerd? Dit zijn allemaal vragen die je helpen om deze doelstellingen gedetailleerd in kaart te brengen.

De doelstellingen op professioneel vlak bepalen, helpen je om een oplossing op maat van je klant te creëren. Je oplossing kan hetzelfde zijn voor verschillende personas. Hoe je deze verpakt, is vaak een groot verschil.

Tip: Gebruik hiervoor weer je interview. Tijdens een interview kan je diep ingaan op deze professionele doelen. Daarom is het ook belangrijk om interviews niet telefonisch maar face-to-face af te nemen. Dit vergemakkelijkt de communicatie en laat je toe meer diepliggende motivaties te ontdekken.

Stap 7: Bepaal welke kanalen en middelen je Buyer Persona gebruikt om bij te blijven en te leren.

Het kanaal waarop je jouw persona het best kan bereiken is een cruciaal element in je contentmarketing strategie. Misschien zit jouw doelgroep helemaal niet op Facebook maar bereik je hen beter via LinkedIn? Vergeet dan ook type content niet. Blog, video of podcast? De mogelijkheden om je verhaal te verpakken zijn tegenwoordig eindeloos. Zorg er alleen voor dat het de juiste verpakking is voor jouw Buyer Persona.

Tip: Je kan dit deels koppelen met je demografische gegevens. Er is ongetwijfeld veel recente data terug te vinden over het gebruik van bepaalde social media in verschillende leeftijdsgroepen. Maak hier ook het onderscheid tussen professioneel en persoonlijk gebruik.

Ga nu aan de slag!

Je Buyer Personas gaan je een hele stap vooruit helpen bij het ontwikkelen van je digitale en content strategie. Ze geven je een beeld van welk soort content er op welk moment verwacht wordt. Zo zorg je ervoor dat je doelgroep iets aan je content heeft en er van leert of er oplossingen voor zichzelf uithaalt. Je doelgroep informeren en helpen, brengt je leads die klaar zijn voor het salesproces.

Ook binnen sales en services zijn Buyer Personas onmisbaar. Hier is het minstens even belangrijk om je prospect of klant te kennen en te weten hoe hierop te reageren.

Redenen genoeg dus om meteen je Buyer Personas op te stellen!

Hulp nodig?

Download hieronder onze templates om van start te gaan. Eén van deze templates dient als voorbeeld om al deze stappen concreter toe te passen. Dit document  bevat daarnaast een lege template om zelf mee aan de slag te gaan. 

 

Het opstellen van je Buyer Personas is één van de eerste stappen die je zet naar een succesvolle inbound marketing strategie. Wil je meer weten over onze inbound aanpak? 

Lees hier meer over inbound marketing